EN   |   BM

INTRODUCTION

The Personal Data Protection Act 2010 has been implemented to govern any person who possesses and any person who has control over or authorises the processing of any personal data in respect of commercial transactions. SCIENTEX BHD (Company No. 196801000264 (7867-P)) including but not limited to its group of companies, affiliates and its authorised entity (hereinafter collectively referred to as “SCIENTEX”, “we” and/or “us”) respect the needs to maintain the confidentiality and security to the personal information that you may have provided to us through various channel including our corporate website.

CONSENT

In the course of your dealings with SCIENTEX, we will request that you provide your personal data to enable us to enter into commercial transaction with you or further communication in connection with our businesses. By providing us with your personal data and continuing to communicate with SCIENTEX, you are deemed to have read, understood and consented SCIENTEX to view and use your personal data in the provision of lawful communicating with you in the manner sets out in this policy.

COLLECTION AND ACCESS OF PERSONAL DATA

We treat your personal data very seriously. Therefore, we will only collect personal identifiable information that is specifically and voluntarily provided by you through various channel such as our corporate website, registration forms, referral, business card and/or any documents that were submitted to us depending on the nature of dealing and transaction, including without limitation to your full name, identity card number, passport number, date of birth, mailing address, gender, race, nationality, contact number, fax number, email address, work history, education, current employment, salary range, designation, employer’s details, medical condition, disciplinary action, criminal record, religion, personal banking or credit card details, tax file number, EPF number, SOCSO number, *spouse or other third party’s details, where permitted by applicable law.

*SCIENTEX does not assume responsibility to verify any third party’s personal data that has been supplied to SCIENTEX including without limitation through recommendation, referral or nomination as the consent of such third party shall first be obtained by the data provider prior to the disclosure to SCIENTEX.

NOTICE AND CHOICE

The personal data provided to us are wholly voluntary in nature and you are not under English Version 2021 PDP&PP obligation or under any duress to do so. The personal data undergoes processing as and when required. Processing means “any operation or set of operations which is performed on personal data or on sets of personal data, whether or not by automated means, such as collection, recording, organisation, structuring, storage, adaptation or alteration, retrieval, consultation, use, disclosure by transmission, dissemination or otherwise making available, alignment or combination, restriction, erasure or destruction”.

You shall have the choice to limit in part or in whole any of the processes by which your personal data (including personal data relating to the other persons who may be identified from that personal data) is subjected to in terms of the operation allowed to be performed upon it, the period of time allowed or alternatively the deadline of the consent given. The responsibility for compliance rests on the shoulders of SCIENTEX who determines the purposes and means of the processing of personal data.

You may at any time withdraw your disclosure consent given (whether in full or in part) subject to any applicable legal restrictions, contractual conditions and reasonable notification time period by contacting us at info@scientex.com.my or visit the CONTACT US tab in our corporate website.

Any refusal or failure to provide personal data may result in the inability for us to comply with the required laws and regulations, update, provide the services and/or process the necessary steps to complete any formalisation of contracts, commercial transaction or other dealings in conjunction with our businesses. We shall not be held liable for any inability to perform the needful of our services due to your refusal or failure to provide personal data

USAGE OF PERSONAL DATA

We may use, process and/or transfer (within or outside Malaysia) your personal data in connection with the services that you may have requested from SCIENTEX including without limitation to the following:-

a) recruitment purposes;
b) credit assessment, financial and background investigation, as and when deemed necessary;
c) effective customer service / investor relations engagement;
d) commercial transaction in relation to the businesses of SCIENTEX;
e) registration for interest in launching events, promotions, offers etc;
f) downloading brochures and product materials;
g) marketing and promotional efforts;
h) SCIENTEX internal administrative purposes such as auditing, data analysis and research and development;
i) for security and fraud prevention; 
j) preparation or execution of written agreement or document in regards to the businesses of SCIENTEX; and 
k) dealing with government or non-government bodies, agencies or institutions in conjunction with our businesses including our sales products or after sales services. The lists of the aforesaid parties are enclosed and marked as “Appendix A1 and A2”. 

DISCLOSURE

SCIENTEX will take all reasonable measures to protect your personal data while it is in our care. The information we gather is not shared with other entities for commercial or any other purposes. However, SCIENTEX reserves the right to disclose and/or transfer (within or outside Malaysia) the personal data to any authorised third party data user including without limitation to the following circumstances:-

a) as and when required under the law to disclose; 

b) for dealing with government or non-government bodies, agencies or institutions in conjunction with our businesses; 

c) for the authorised usage of SCIENTEX; 

d) for circulation of product materials for SCIENTEX; and 

e) for the usage of external auditor or any other third party appointee or data user as may be deemed necessary by us to facilitate your dealing with us. 

Third party data user are held legally responsible for securing your personal data at an appropriate level of security in relation to the applicable data protection laws and widely accepted industry standards.

You may at any time withdraw your disclosure consent given (whether in full or in part) subject to any applicable legal restrictions, contractual conditions and reasonable notification time period by contacting us at info@scientex.com.my or visit the CONTACT US tab in our corporate website.

RETENTION

SCIENTEX will retain your personal data in a secured manner. The appropriate administrative and security safeguards, policies and procedures will be implemented, as far as practicable, in accordance with the applicable laws and regulation. SCIENTEX will be taking appropriate technical, physical and organisational measures to protect your personal data against any unauthorised access, unlawful processing, accidental loss, destruction and damage. To safeguard the aforesaid, SCIENTEX limits access to internal systems that hold personal data to a selected group of authorised users solely for the purpose of performing their official duties. We shall assume our authorised third party data user to apply appropriate level of security in relation to the applicable data protection laws and widely accepted industry standards.

ACCURACY OF PERSONAL DATA

SCIENTEX shall endeavour to make it simple and convenient to keep your personal data accurate, complete and up-to-date. SCIENTEX does not assume responsibility for verifying the accuracy of the content of your personal data after your submission of personal data was made. You may contact SCIENTEX via email at info@scientex.com.my or visit the CONTACT US tab in our corporate website to verify or update or to withdraw your consent to SCIENTEX to deal with your personal data that you have submitted earlier.

CONTACT US

Should you encounter any problems or queries pertaining to this Personal Data Protection and Privacy Policy and/or intend to access or update your personal data in our records, please contact us by email at info@scientex.com.my or visit the CONTACT US tab in our corporate website.

LANGUAGE

Both English and Bahasa Malaysia version of Personal Data Protection and Privacy Policy are available for viewing purposes. The English version shall prevail over the Bahasa Malaysia version in the event of conflict in both version’s statement.

CHANGES TO THIS POLICY

SCIENTEX reserves its right to amend, modify or update this policy from time to time. SCIENTEX will post any material changes of this policy on SCIENTEX corporate website with the updated Personal Data Protection and Privacy Policy.

APPENDIX A1 – list of government bodies/agencies or institutions in conjunction with our businesses

(i) Inland Revenue Board; 

(ii) Employees’ Provident Fund; 

(iii) Ministry of International Trade and Industry; 

(iv) Ministry of Health; 

(v) Malaysian Investment Development Authority; 

(vi) Land Offices; 

(vii) Local Authorities; 

(viii) Malaysian Courts and Tribunals; 

(ix) ISO Auditors; and 

(x) Government Offices. 

Note: The list provided is not exhaustive and we shall reserve the right to expand the list as may be deemed appropriate.

APPENDIX A2 – list of non-government bodies/agencies or private institutions in conjunction with our businesses

(i) Indah Water Konsortium; 

(ii) Water Supply Companies; 

(iii) Tenaga Nasional Berhad; 

(iv) Financial Institutions; 

(v) Insurance Companies; 

(vi) External Auditors or Consultants; 

(vii) Legal Firms; and 

(viii) Clinic or Healthcare Centres. 

Note: The list provided is not exhaustive and we shall reserve the right to expand the list as may be deemed appropriate.

DASAR PERLINDUNGAN DATA PERIBADI DAN PRIVASI

EN   |   BM

PENGENALAN

Akta Perlindungan Data Peribadi 2010 telah dilaksanakan untuk mengawal selia mana-mana orang yang memiliki dan mana-mana orang yang mempunyai kawalan atau membenarkan pemprosesan apa-apa data peribadi berhubung dengan urus niaga komersil. SCIENTEX BHD (No. Syarikat 196801000264 (7867-P)) termasuk tetapi tidak terhad kepada kumpulan syarikat, anggota gabungannya dan entiti yang dibenarkannya (kemudian dari ini secara kolektif dirujuk sebagai “SCIENTEX” dan/atau “kami”) mematuhi keperluan untuk mengekalkan kerahsiaan dan keselamatan maklumat peribadi yang anda beri kepada kami melalui pelbagai saluran termasuklah laman sesawang korporat kami.

KEBENARAN

Semasa anda berurusan dengan SCIENTEX, kami akan meminta anda memberikan data peribadi anda untuk membolehkan kami mengikat urus niaga komersil dengan anda atau meneruskan komunikasi berkaitan dengan perniagaan kita. Dengan memberi kami data peribadi anda dan meneruskan komunikasi dengan SCIENTEX, anda dianggap telah membaca, memahami dan membenarkan SCIENTEX melihat dan menggunakan data peribadi anda mengikut peruntukan komunikasi yang sah menurut cara yang ditetapkan dalam dasar ini.

PENGUMPULAN DAN PENGAKSESAN DATA PERIBADI

Kami memproses data peribadi anda dengan amat berhati-hati. Oleh yang demikian, kami hanya akan mengumpulkan maklumat peribadi yang boleh dikenal pasti yang anda beri secara khusus dan sukarela melalui pelbagai saluran seperti laman sesawang korporat kami, borang pendaftaran, rujukan, kad perniagaan dan/atau apa-apa dokumen yang diserahkan kepada kami bergantung pada jenis urusan dan urus niaga, termasuklah tanpa had nama penuh anda, nombor kad pengenalan, nombor pasport, tarikh lahir, alamat pos, jantina, bangsa, warganegara, nombor telefon, nombor faks, alamat e-mel, sejarah pekerjaan, pendidikan, pekerjaan semasa, julat gaji, jawatan, maklumat majikan, keadaan kesihatan, tindakan tatatertib, rekod jenayah, agama, maklumat perbankan peribadi atau kad kredit, nombor fail cukai, nombor KWSP, nombor PERKESO, maklumat *pasangan atau pihak ketiga lain, apabila dibenarkan oleh undang-undang yang terpakai.

*SCIENTEX tidak akan bertanggungjawab untuk mengesahkan apa-apa data peribadi pihak ketiga yang telah diberikan kepada SCIENTEX termasuklah tanpa had melalui cadangan, rujukan atau penamaan apabila kebenaran daripada pihak ketiga tersebut hendaklah diperoleh terlebih dahulu oleh penyedia data sebelum didedahkan kepada SCIENTEX

NOTIS DAN PILIHAN

Data peribadi yang anda beri kepada kami adalah secara sukarela sepenuhnya dan anda tidak mempunyai obligasi atau di bawah apa-apa dures untuk berbuat demikian. Data peribadi akan diproses seperti dan apabila dikehendaki. Pemprosesan bermaksud “apa-apa pengendalian atau set pengendalian terhadap data peribadi, sama ada secara automatik atau tidak, seperti pengumpulan, perekodan, penyusunan, penstrukturan, penyimpanan, penyesuaian atau pengubahan, mendapatkan kembali, merujuk kepada, penggunaan, penzahiran melalui penghantaran, penyebaran atau selainnya menjadikannya tersedia, penjajaran atau penggabungan, sekatan, pemadaman atau pemusnahan”.

Anda mempunyai pilihan untuk mengehadkan sebahagiannya atau sepenuhnya apa-apa proses yang data peribadi anda (termasuklah data peribadi berkaitan dengan orang lain yang boleh dikenal pasti daripada data peribadi tersebut) tertakluk kepadanya berhubung dengan operasi yang dibenarkan akan dijalankan terhadapnya, tempoh masa yang dibenarkan atau secara alternatif tarikh akhir kebenaran diberi. Tanggungjawab untuk mematuhi perkara tersebut terletak pada SCIENTEX yang menentukan tujuan dan cara data peribadi diproses.

Anda boleh pada bila-bila masa menarik balik kebenaran penzahiran yang anda beri (sama ada sepenuhnya atau sebahagiannya) tertakluk kepada apa-apa sekatan undang-undang yang terpakai, syarat kontrak dan tempoh pemberitahuan yang munasabah dengan menghubungi kami di info@scientex.com.my atau melayari tab HUBUNGI KAMI di laman sesawang korporat kami.

Apa-apa penolakan atau kegagalan untuk memberikan data peribadi boleh menyebabkan kami tidak berupaya mematuhi undang-undang dan peraturan yang dikehendaki, mengemaskini, menyediakan perkhidmatan dan/atau memproses langkah yang perlu untuk melengkapkan apa-apa formalisasi kontrak, urus niaga komersil atau urusan lain berhubung dengan perniagaan kami. Kami tidak akan bertanggungan terhadap apa-apa ketidakupayaan untuk menjalankan apa yang perlu dalam perkhidmatan kami disebabkan penolakan atau kegagalan anda untuk memberikan data peribadi

PENGGUNAAN DATA PERIBADI

Kami boleh menggunakan, memproses dan/atau memindahkan (di dalam atau di luar Malaysia) data peribadi anda berkaitan dengan perkhidmatan yang boleh anda mohon daripada SCIENTEX termasuklah tanpa had kepada yang berikut:-

a) untuk tujuan pengambilan pekerja;
b) penilaian kredit, siasatan kewangan dan latar belakang, seperti dan apabila dianggap perlu;
c) khidmat pelanggan yang berkesan / urusan berkaitan pelabur;
d) urus niaga komersil berkaitan dengan peniagaan SCIENTEX;
e) pendaftaran untuk terlibat dalam acara pelancaran produk, promosi, tawaran dan sebagainya;
f) memuat turun risalah dan bahan produk;
g) aktiviti pemasaran dan promosi;
h) tujuan pentadbiran dalaman SCIENTEX, seperti pengauditan, analisis data serta penyelidikan dan pembangunan;
i) untuk keselamatan dan mencegah penipuan; 
j) penyediaan atau pelaksanaan perjanjian atau dokumen bertulis berhubung dengan perniagaan SCIENTEX; dan 
k) berurusan dengan badan, agensi atau institusi kerajaan atau bukan kerajaan berhubung dengan perniagaan kami termasuklah produk jualan kami atau perkhidmatan selepas jualan. Senarai pihak yang disebut di atas dinyatakan dan ditandakan sebagai “Lampiran A1 dan A2”.

PENZAHIRAN

SCIENTEX akan mengambil semua langkah yang munasabah untuk melindungi data peribadi anda yang berada dalam simpanan kami. Maklumat yang kami kumpul tidak akan dikongsi dengan entiti lain untuk tujuan komersil atau apa-apa tujuan lain. Walau bagaimanapun, SCIENTEX berhak untuk menzahirkan dan/atau memindahkan (di dalam atau di luar Malaysia) data peribadi anda kepada mana-mana pengguna data pihak ketiga yang dibenarkan termasuklah tanpa had kepada keadaan berikut:-

a) seperti dan apabila dikehendaki di bawah undang-undang untuk dizahirkan;
b) untuk berurusan dengan badan, agensi atau institusi kerajaan atau bukan kerajaan berhubung dengan perniagaan kami;
c) untuk penggunaan yang dibenarkan oleh SCIENTEX;
d) untuk edaran bahan produk SCIENTEX; dan
e) untuk kegunaan juruaudit luar atau mana-mana pihak ketiga, orang yang dilantik atau pengguna data yang lain seperti yang mungkin kami anggap perlu untuk berurusan dengan kami. 

Pengguna data pihak ketiga bertanggungjawab dari segi undang-undang untuk menyimpan data peribadi anda pada tahap keselamatan yang sesuai berkaitan dengan undang-undang perlindungan data yang terpakai dan mengikut piawai industri yang diterima secara meluas.

Anda boleh pada bila-bila masa menarik balik kebenaran penzahiran yang anda beri (sama ada sepenuhnya atau sebahagiannya) tertakluk kepada apa-apa sekatan undang-undang yang terpakai, syarat kontrak dan tempoh pemberitahuan yang munasabah dengan menghubungi kami di info@scientex.com.my atau melayari tab HUBUNGI KAMI di laman sesawang korporat kami.

PENYIMPANAN

SCIENTEX akan menyimpan data peribadi anda dalam cara yang selamat. Langkah perlindungan, dasar dan prosedur pentadbiran dan keselamatan yang sesuai akan dilaksanakan, setakat yang boleh dilaksanakan, menurut undang-undang dan peraturan yang terpakai. SCIENTEX akan mengambil langkah teknikal, fizikal dan pengurusan yang sesuai untuk melindungi data peribadi anda daripada apa-apa akses yang tidak dibenarkan, pemprosesan yang menyalahi undang-undang, kehilangan, pemusnahan dan kerosakan secara tidak sengaja. Untuk melindungi data peribadi yang disebut di atas, SCIENTEX mengehadkan akses ke sistem dalaman yang menyimpan data peribadi anda kepada beberapa kumpulan pengguna terpilih yang dibenarkan sahaja untuk tujuan melaksanakan tugas rasmi mereka. Kami akan memastikan pengguna data pihak ketiga kami yang dibenarkan akan menggunakan tahap keselamatan yang sesuai berkaitan dengan undang-undang perlindungan data yang terpakai dan piawaian industri yang telah diterima secara meluas.

KETEPATAN DATA PERIBADI

SCIENTEX akan berusaha sedaya upaya untuk menyimpan data peribadi anda dengan tepat, lengkap dan terkini dalam cara yang ringkas dan mudah digunakan. SCIENTEX tidak akan bertanggungan untuk mengesahkan ketepatan kandungan data peribadi anda selepas anda menyerahkan data peribadi anda. Anda boleh menghubungi SCIENTEX melalui e-mel di info@scientex.com.my atau melayari tab HUBUNGI KAMI di laman sesawang korporat kami untuk mengesahkan atau mengemaskini atau menarik balik kebenaran yang anda beri kepada SCIENTEX untuk menguruskan data peribadi anda yang telah anda serahkan sebelum ini.

HUBUNGI KAMI

Sekiranya anda mempunyai apa-apa masalah atau pertanyaan berkenaan dengan Dasar Perlindungan Data Peribadi dan Privasi ini dan/atau ingin mengakses atau mengemaskini data peribadi anda dalam rekod kami, sila hubungi kami melalui e-mel di info@scientex.com.my atau melayari tab HUBUNGI KAMI di laman sesawang korporat kami.

BAHASA

Versi bahasa Inggeris dan bahasa Melayu Dasar Perlindungan Data Peribadi dan Privasi ini disediakan sebagai rujukan sahaja. Versi bahasa Inggeris akan digunakan mengatasi versi bahasa Melayu sekiranya terdapat percanggahan pada pernyataan dalam kedua-dua versi.

PERUBAHAN PADA DASAR INI

SCIENTEX berhak untuk meminda, mengubahsuai atau mengemaskini dasar ini dari semasa ke semasa. SCIENTEX akan memaparkan apa-apa perubahan penting pada dasar ini di dalam laman sesawang korporat SCIENTEX berserta Dasar Perlindungan Data Peribadi dan Privasi yang dikemaskini

LAMPIRAN A1 – senarai badan/agensi atau institusi kerajaan berhubung dengan perniagaan kami

(i) Lembaga Hasil Dalam Negeri;

(ii) Kumpulan Wang Simpanan Pekerja;

(iii) Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri;

(iv) Kementerian Kesihatan;

(v) Lembaga Pembangunan Pelaburan Malaysia;

(vi) Pejabat Tanah;

(vii) Pihak Berkuasa Tempatan;

(viii) Mahkamah dan Tribunal Malaysia;

(ix) Juruaudit ISO; dan

(x) Pejabat Kerajaan.

Catatan: Senarai yang diberi tidak lengkap dan kami berhak untuk menambahkan badan/agensi atau institusi kerajaan yang lain ke dalam senarai seperti yang mungkin dianggap perlu.

LAMPIRAN A2 – senarai badan/agensi atau institusi kerajaan berhubung dengan perniagaan kami

(i) Indah Water Konsortium;

(ii) Syarikat Bekalan Air;

(iii) Tenaga Nasional Berhad;

(iv) Institusi Kewangan;

(v) Syarikat Insurans;

(vi) Juruaudit Luar atau Pakar Runding;

(vii) Firma Guaman; dan

(viii) Klinik dan Pusat Penjagaan Kesihatan.

Catatan: Senarai yang diberi tidak lengkap dan kami berhak untuk menambahkan badan/agensi atau institusi kerajaan yang lain ke dalam senarai seperti yang mungkin dianggap perlu.

SCIENTEX BERHAD

No. 9, Persiaran Selangor,
Seksyen 15, 40200 Shah Alam,
Selangor Darul Ehsan, Malaysia.

ABOUT SCIENTEX

OUR BUSINESSES

© Scientex Berhad. 196801000264 (7867-P). All rights reserved. | PDPA | Terms of Use